Panorama self-service is onderdeel van het restaurantcomplex Panorama die naast de self-service ook nog een à la carte restaurant en evenementenzaal herbergt. Wie in dit restaurant gaat eten kiest voor een stukje geschiedenis aangezien dit één van de eerste zaken was die in de Efteling aanwezig was.

We lopen in de Efteling, genietend van de groene omgeving en op zoek naar iets om te eten. Het is al iets in de namiddag en we kiezen voor Panorama self-service. Snel, gemakkelijk en ruime keuze aan verschillende gerechten.

Van ver staat het al op de menukaart te blinken en ook in het self-service buffet kan je ze al zien liggen, spareribs.
Het lijkt altijd een risico, een stuk vlees vragen die waarschijnlijk al een tijdje warm wordt gehouden in een bain-marie, het is immers al 14:30 wanneer we aanschuiven voor ons eten, maar de verleiding was te groot om deze te laten liggen.

Vriendelijk wordt gevraagd wat ik bij de spareribs wil als bijgerecht (gebakken aardappelen of friet) en of ik er gebakken seizoensgroenten bij wil. Ik ga voor een vol bord met al mogelijke bijgerechten, die trouwens in de prijs zijn inbegrepen, en krijg daarna nog een gigantische sparerib op het bord. En of die gigantisch is! Het bijna monsterlijke stuk vlees puilt langs beide kanten op het bord en bedekt de groenten en frieten die eronder liggen.

De smaak

Het moment suprême komt er echter wanneer je de ribbetjes kan aansijden. Ze zijn heerlijk zacht, en nog heel warm. Ook de marinade smaakt heerlijk zoet en is niet te overdadig en ook de bijgeleverde looksaus levert een romige toets aan het gerecht.
De frieten konden misschien net iets krokanter gebakken zijn, maar waren wel vers en nog heet en ook de groenten waren een welkome afwisseling om het gerecht niet te zwaar te maken.


Prijs/kwaliteit zijn deze spareribs trouwens een winnaar. Voor 11,95 euro heb je dit gerecht al met alle hierboven geschreven bijgerechten. Wil je nog een drankje dan betaal je net geen twee euro extra.

Sfeer in het restaurant

Zelf kozen we ervoor om op het terras plaats te nemen die uitzicht biedt op de vijver waar gondoletta op vaart en waar de parktrein om de zoveel tijd voorbij tuft. Zowel het terras als het restaurant geven een nette en moderne indruk, maar alles mist wat aankleding. Waar je in een themapark als de Efteling verwacht dat alles tot in de puntjes is aangekleed mist dat toch wel wat in dit restaurant. Een duidelijk thema is niet meteen aanwezig en dat mist toch wel een beetje.

Waar je in hetzelfde park een pannekoek kan nuttigen in een fantasierijk restaurant of een ijsje eten aan de rand van het oergezellige Anton Pieckplein kon er hier een tof restaurant met reisthema gestaan hebben(we zijn immers in het Reizenrijk). Maar het zal wel een duidelijke keuze van de Efteling zijn geweest om het restaurant een eerder minimalistische aankleding mee te geven.

Pas op, zoals reeds gezegd is alles kraaknet, het buffet is mooi gepresenteerd en het personeel is supervriendelijk (de typische nederlandse gastvrijheid) en ook de ribbetjes zijn zeker reden om het restaurant nogmaals te bezoeken.

Deze slideshow vereist JavaScript.