De Efteling staat niet meteen bekend om zijn culinair hoogstaand aanbod. Meestal kiezen we ervoor om in de Efteling te genieten van een aantal kleinere snacks of een maaltijd bij een self-servicerestaurant. Toch biedt het resort enkele à-la-cartebelevingen aan waarvan wij er een paar hebben uitgetest tijdens ons laatste bezoek. En de Efteling wist ons hier zeker te verrassen met mooi verzorgde bordjes vol verse ingrediënten en vlotte, vriendelijke, op en top “Hollandse” bediening.

Restaurant Panorama “à la carte”

Restaurant Panorama, gelegen in het Reizenrijk naast Vogel Rok, is één van de oudste gebouwen in het park en herbergt twee restaurants. Panorama self-service en Panorama à-la-carte. Wij kiezen voor de laatste optie. Deze ligt aan de zijkant van het gebouw in een veranda met een summier tuinthema.

Dat karige thema vinden we meteen een tegenvaller. Het gebouw lijkt verouderd zijn(wel netjes onderhouden) en er hangt weinig sfeer. Best jammer voor een park die met pakweg Polles Keuken bewijst dat ze een restaurant kunnen neerzetten die leuk aangekleed is, pakken sfeer heeft en dus uitnodigt om binnen te gaan.
Onze tip is dan ook om dit gehele gebouw een thema met achtergrondverhaal te geven net zoals Polles Keuken of Bäckerei Krümel. Liefst iets die aansluit bij het Reizenrijk.

We zijn er natuurlijk niet enkel om van de omgeving te genieten. Nadat de bediening ons naar onze tafel heeft begeleid duiken we in de menukaart. Deze kan verschillen per moment en kan je op voorhand raadplegen op de website van de Efteling.
Deze bestaat uit enkele lunchgerechten (verkrijgbaar tot 16 uur), twee voorgerechten, een selectie aan hoofdgerechten, een kindermenu, borrelhapjes, drankenkaart, gebak en warme dranken. Ondanks de kleine selectie is er toch voor elk wat wils met vegetarische opties, pasta, vlees en vis.

Zelf kiezen we voor de Panorama-burger en de warme geitenkaas. We passen voor een hapje of voorgerecht omdat we die avond al een reservatie hebben voor een uitgebreide maaltijd bij de Proeftuyn.

Beide gerechten hebben een best grote portie en worden keurig opgediend. Alles ziet er vers uit(en dat smaakt ook zo) en de gerechten komen vlot uit de keuken.
De hamburger was goed gebakken, nog sappig en de groenten tussen het broodje waren er netjes opgelegd en geserveerd met een portie lekker gebakken friet. Een niveautje hoger dan de modale pretparkhamburger dus.

De warme geitenkaas werd geserveerd met een salade, dressing en brood en ook hier weer in een best grote portie.

Heb je dus zin in een net iets ander gerecht in de Efteling en dat voor een snelle lunch of toch iets uitgebreider, dan is Panorama à-la carte zeker een aanrader. Geen wereldschokkende gerechten of eindeloze keuze, wel een kleine selectie aan lekkere gerechten met verse ingrediënten met leuke bediening. Op zoek naar een mooi kader om in te eten? Dan zouden we eerder opteren voor een themarestaurant zoals Polles Keuken, Bäckerei Krümel of het Wapen van Ravelijn.

 

De Gelagkamer

Tijdens dit bezoek overnachten we in het Efteling Hotel. Doordat het park telkens vroeg gesloten was besloten we de parktijd optimaal te benutten en ons avondmaal te nuttigen in 1 van de restaurants van het resort.

We leken wel telkens pech te hebben want zo goed als alle restaurant waren volgeboekt. Gelukkig waren de personeelsleden aan de balie van het hotel erg behulpzaam en wisten ons te zeggen dat je in de Gelagkamer, de bar van het Efteling hotel, de gerechten uit het restaurant De Hoffelijke Heraut kan bestellen.

Zo gezegd zo gedaan, we gaan de Gelagkamer binnen, genieten er van een drankje en vragen om de menukaart. Net als bij Restaurant Panorama heb je hier keuze uit een lunchmenu, voor-, hoofd- en nagerechten, een kindermenu, enkele borrelhapjes en drankenkaart ,maar wel veel uitgebreider. Ook kan je hier voor een vaste prijs een driegangenmenu samenstellen of voor de avontuurlijke eters(lees niet kieskeurig) is er een verrassingsmenu van de chef.
De gerechten variëren naargelang het seizoen. Actuele menu-opties vind je op deze link.

Wij kiezen er voor de pasta ratatouille. Door de drukte(het restaurant zat helemaal vol) en omdat we vanuit de bar bestellen moeten we iets langer op onze maaltijd wachten maar krijgen er een royale portie pasta met lekker gebakken groenten in een lichte tomatensaus voor terug.

Voordeel van in bar eten is dat je na de maaltijd rustig kan blijven zitten. De bar is namelijk langer geopend dan het restaurant. Na het afruimen kan je dus nog op het gemak van een drankje genieten.

 

De Proeftuyn

Het beste à-la-carte restaurant die we tijdens dit bezoek konden uitproberen was De Proeftuyn. Het restaurant van resort Het Loonsche Land. Gelegen in het Loonsche Land Hotel en heeft als aankleding een mix tussen rustiek en modern.

De menukeuzes klinken niet alledaags en worden bereid met biologische producten die deels uit eigen boomgaard en moestuin komen die naast het hotel gelegen zijn. Ook hier weer de opmerking dat gerechten dus kunnen veranderen naargelang de seizoenen. Recente kaart vind je via deze link terug.

Wij gingen voor het “Loonsche Land menu”. Bij dit menu kan je voor 28,50 euro zelf een driegangenmenu samenstellen.

Voorgerecht

Als voorgerecht kozen we voor de kipsalade en Biet en Radijs. Beide werden mooi gepresenteerd met allerlei groenten, kruiden, lekkere vinaigrette/saus, eetbare bloemen en meer. De gerechten waren ook verrassend lekker en deden smaken naar meer. Een goede start van wat een heerlijk driegangenmenu zou worden!

Hoofdgerecht

Als hoofdgerecht moet je dus een gerecht kiezen uit de menukaart met 1 bijgerecht. Als bijgerecht kan je de klassieke friet vragen maar ook andere opties als gepofte aardappel, geroosterde groente of couscous.

We gingen voor Flame grilled runder steak chimichuri met gepofte aardappel. De bakwijze van de steak mag je trouwens kiezen, zeker een pluspunt.

Op het bord kreeg je een mooi stuk steak met daarover de chimichuri(een groene saus op basis kruiden) en een steakmes, de gepofte aardappel was een hasselbackaardappel bereid in de oven met kaas, zure room en eetbare bloemen. Een mooi plaatje en zeker ook een heerlijk gerecht. Aanrader in de Proeftuyn!

Nagerecht

Bij de nagerechten had je twee keuzes, een Dame Blanche of het Loonsche Land dessert. Bij die laatste stond niet veel info maar onze serveerster verzekerde ons dat het heel lekker was.

We bestelden beide gerechten. De Dame Blanche werd op een bordje geserveerd met heerlijk vanille-ijs een vers gebakken koekje, lekkere saus, chocoladeschilfers en een goudbes.

Het Loonsche Land dessert werd op een stuk hout geserveerd met vanille-ijs, aardbei-ijs, brownie, cake, chocoladescherven, mascarpone, bessen en caramel. Het zag er dus niet alleen lekker uit maar het was ook heerlijk. Verschillende smaken en texturen en heel origineel gepresenteerd. Ook zeker een aanrader als je in de Proeftuyn gaat eten.

 

À-la-cartebelevingen in de Efteling de moeite waard?

Moet je in de Efteling zijn voor een driesterrenmaal? Helemaal niet! Maar dat wil niet zeggen dat je niet lekker kunt eten in de Efteling. Naast talloze lekkernijen uit het vuistje die je in het park kan krijgen zoals een broodje Unox, kun je er zeker wel terecht voor een lekkere maaltijd in een restaurant met tafelbediening.
Het loont zeker de moeite eens buiten het park in 1 van de restaurants van de resorts te gaan eten, je vindt er voor elk wat wils van een eenvoudig gerechtje in de Gelagkamer tot een driegangenmenu in de Proeftuyn. Die laatste heeft ons dusdanig verrast dat het onze favoriete maaltijd was tijdens ons laatst bezoek.

Uit voorgaande bezoeken weten we ook dat Polles Keuken hele lekkere hartige pannenkoeken serveert in een prachtige thematische omgeving maar het ontbreekt het park nog aan even mooi aangekleed restaurant met eten die de kwaliteit uit de Proeftuyn kan neerzetten.

Bij een volgend bezoek dus eens lekker de benen onder tafel schuiven? Neem zeker een kijkje op de website van de Efteling. Bij de meeste restaurants kan je al eens in het menu piepen en zo je favoriete restaurant uitzoeken!