2020 leek veelbelovend, het had alles om een topjaar te worden. Parken zouden uitpakken met nieuwe attracties, themagebieden, hotels,… Maar toen kwam Corona om de hoek piepen en leek overal een stokje voor te steken.

Parken hielden hun poorten gesloten, inkomsten waren onbestaande en het zag ernaar uit dat vele parken hun projecten op hold zouden zetten.

Ook Phantasialand bleef even gesloten en hun themagebied, hotel en nieuwe topcoaster zouden waarschijnlijk dit jaar niet meer openen. Het zomerseizoen ging voorbij en nog steeds geen teken van leven in Rookburgh.

Net na de zomer werd er steeds meer activiteit waargenomen, het park ging zelfs op zoek naar personeel en het leek er toch steeds meer op dat Rookburgh, Hotel Charles Lindbergh maar vooral F.L.Y nog dit jaar zouden openen.

Eind september was het dan zover, Phantasialand opende tegen alle verwachting in nog een nieuwigheid. En wat voor één!
F.L.Y is een nieuwe generatie flying coaster van Vekoma die naast zijn sierlijke uiterlijk ook steengoede ritten weggeeft. Rookburgh is een pareltje geworden. Een immersief subgebied van Berlin waar je ondergedompeld wordt in steampunk- en industriële sferen van een achterwijk van Berlijn. Vanuit het gebied zie je enkel zaken die met Rookburgh te maken hebben, er komt rook uit de rioolputten, F.L.Y vliegt overal sierlijk doorheen en de geur van gegrild vlees of chocolade is nooit veraf. Kortom een gebied waar beleving centraal staat en dat is ze verdomd goed gelukt.

Maar genoeg over dat gebied en de heerlijke achtbaan op zich. Wij bij Themeparkeats houden naast al dat achtbaangeweld vooral van goed eten en lekker drinken, en dan kom je in Rookburgh zeker en vast aan je trekken. Tijdens een weekend in Hotel Charles Lindbergh testten wij alvast elk horecapunt in het gebied voor je uit…

Zaterdagmorgen vroeg, de wekker loopt af maar we stappen niet met tegenzin uit ons bed. We hebben immers een weekend Phantasialand geboekt, twee dagen en één nacht waarin we volledig ondergedompeld zullen worden in het nieuwste themagebied van Phantasialand, Rookburgh!

Bij aankomst blijkt al meteen waarom ze dit als exclusieve ervaring aanprijzen. Een portier wacht je op aan de ingang van Hotel Charles Lindbergh, die met zijn roesten voorgevel vol met stoomleidingen meteen de aandacht trekt, waar je enkel binnen komt met een reservatie.

Eenmaal binnen kom je in een sfeervolle gang vol met koffers die je naar de gezellige lobby leiden.

Tijdens het inchecken krijg je een map met logboek, parkplan, plan van het hotel, je boarding passen voor Phantasialand en per dag 1 quickpass voor F.L.Y.

Onze aeronautencabine is pas klaar om 15u30 dus het is tijd het park in te trekken. Voordeel van de Boarding Pass van het hotel is dat je rechstreeks vanuit het hotel het park binnen kan. Je staat na het scannen van je ticket meteen in het hart van Rookburgh, een treintje van F.L.Y vliegt je voorbij recht door de uitlaat van een stoompomp en overal waar je kijkt zie je enkel zaken die met Rookburgh te maken hebben, alvast een geslaagde eerste indruk.

Wanneer we rechts kijken zien we “Emilies Chocolade und Candy Werkstatt”. Een eerste horecapunt in dit gebied waar de naam eigenlijk al alles zegt, je kan er namelijk terecht voor allerlei snoepgoed en chocoladelekkernijen die trouwens ter plaatse worden gemaakt.

Het schepsnoep die traditioneel in plastiek bakken met een metalen schepje wordt uitgestald is hier vervangen door kokers met snoep waar je gewapend met je zakje per koker aan een wiel kan draaien om zo je favoriete snoepjes uit te zoeken.

De prijzen zijn trouwens best democratisch voor een pretpark, met 1,9 euro per 100 gram.

Een tweede deel van de winkel is gewijd aan chocolade. Je kan er voorverpakte chocoladerepen kopen in drie soorten; een F.LY logo, een Charles Lindbergh logo en een Rookburgh logo (telkens in witte, melk- of pure chocolade), een pakkje chocoladestukken met allerlei lekkernijen in verwerkt(gummiberen, nootjes,…) of een chocoladepizza gelijkaardig aan de chocoladestukken. De geur van chocolade en de bereiding recht voor je neus maken het alvast verleidelijk iets aan te schaffen.

Met snoep en chocolade heb je echter nog geen maaltijd achter de kiezen. Maar geen nood, Rookburgh biedt plaats aan nog twee horecapunten. “Zum Kohleschipper” Een take-awaykraam met vers bereide warme broodjes en “Uhrwerk” een restaurant met bediening aan tafel.

Fast forward naar de avond, waar we aanschuiven bij Uhrwerk voor een driegangendiner(inbegrepen bij ons hotelarrangement). Vanuit onze aeronautencabine kunnen we genieten van een wandeling langs een prachtig verlicht Rookburgh, we nemen de lift naar beneden en komen aan bij Uhrwerk waar ze ons begeleiden naar een tafeltje aan het raam.

Het restaurant is industrieel ingericht, zacht verlicht met rustige achtergrondmuziek. We hebben naast uitzicht op de achtbaan ook uitzicht op de keuken waar de gerechten vlot over de toonbank gaan.

De bediening is vlot, staat ons in het engels te woord en blijft altijd vriendelijk.

De menus zijn in de vorm van een krant waarin je de gerechten kan vinden in het Duits. Door middel van een QR-code kan je echter het menu in het Frans, Engels en zelfs Nederlands raadplegen.

Zoals reeds gezegd is een driegangenmenu inbegrepen in je hotelarrangement, je kan dus een voor-, hoofd- en nagerecht uitkiezen. Dranken zijn echter op te leggen.

Als voorgerecht kiezen we beiden iets verschillend, ik ga voor dumplings, zes stuks deeghapjes met drie verschillende vullingen en twee dipsauzen en mijn partner gaat voor de rundstartaar. Beide gerechten worden vlot geserveerd, mooi gepresenteerd en smaakten beide heerlijk. Een geweldige start van dit driegangenmenu.

Voor de hoofdgerechten heb je de keuze uit Rookburghers, Golden fries met twee burgers of een pastagerecht.

Wij gingen alletwee voor de Golden Fries met twee burgers.

Geserveerd in een kolenschep krijg je vers gebakken frietjes met tartaarsaus, radijs, augurk en carpaccio van rosbief. Tussen de burgers liggen dikkere plakken rosbief, rosé gebakken, met een assortiment aan toppings en sauzen.
De portie is zeker groot genoeg, de frieten zijn lekker knapperig gebakken en de burgers met rosbief en zelf toe te voegen sausjes zijn een originele twist.

Als dessert heb je de keuze tussen enkele soorten gebak en ijscoupes. Wij gaan voor de broodpudding met gebakken appeltjes en vanilleijs en een ijscoupe.

De broodpudding werd lauw geserveerd met warm gebakken appeltjes een klein bolletje vanilleijs en een flesje vanillesaus. Een heerlijke afsluiter van een rijkelijk drie gangen menu.

De avond sluiten we af met een drankje in Bar 1919. Ze serveren er 15 verschillende bieren van het vat, cocktails en cocktailbowls voor 2.

De inrichting is gelijkaardig aan die van het restaurant met als troeven twee dartsblokken, een pooltafel en een bar met talloze tapinstallaties.

Wij gaan voor een cocktailbowl en krijgen letterlijk een vaas gevuld met ijsblokjes, kersensnoepjes, twee grote lolly’s, een snoepketting en een doosje met droogijs. Aan je tafel wordt de cocktail in het glas gegoten waardoor het heftig begint te roken. Een leuk effect en geeft een extra deeltje beleving aan je barbezoek.
Voor dergelijke cocktail tel je wel een slordige 20 euro neer maar deze is zeker rijkelijk gevuld en zeker niet zuinig op alcohol.

Met een voldaan gevoel trekken we naar onze aeronautencabine want de volgende dag hadden we nog een parkbezoek, een heerlijk ontbijt en vooral het laatste horecapunt in Rookburgh voor de boeg.

Bij het ontwaken horen we buiten reeds allerlei stoomgeluiden, vlieggeluiden en een zachte soundtrack spelen.

We veren uit bed en maken ons klaar voor een ontbijt bij Uhrwerk.

Bij het beneden komen is de sfeer gelijkaardig aan ’s avonds. Alles is er rustig, geen te felle belichting en de geur van verse eieren, gebakken worsten en toast komt je tegemoet.

Op de benedenverdieping staan op verschillende plaatsen buffeten met verschillende assortiment.

Aan de keuken krijg je vooral hartige en warme gerechten, daar net naast enkele pistolets, broodsoorten, fruitsap en koude melk, en aan de trap kan je cornflakes en yoghurt vinden.

Koffie en chocolademelk krijg je aan tafel bediend.

Het assortiment is lekker uitgebreid, er is keuze tussen zoet en hartig en alles ziet er vers en smakkelijk uit. Wij schoven alvast enkele keren aan voor een gepocheerd eitje, cornflakes en verloren brood. Een stevige start van de dag.

Voor ’s middags hadden we dus nog een Rookburghspecialiteit tegoed. Bij “Zum Kohleschipper” serveren ze vers bereide, warme, belegde broodjes.

Ik koos voor de variant met kip, mijn gezelschap ging voor het broodje met varken. De broodjes kosten tussen de 7,5 en 9 euro en worden vers voor je bereid.

Ingrediënten zijn een stuk gegrild vlees of vis, groenten die al dan niet gegrild worden, enkele sausjes en salade. De broodjes zijn qua portie zeker goed voor een klein middagmaal en de combinatie met de groenten en sauzen maken ze heerlijk.

Enige nadeel is de beperkte ruimte om deze op te eten. Rondom het horecapunt en verder in het themagebied staan enkele staantafels, en je hebt her en der zitbanken in het gebied. Je kan echter niet aan tafel zitten in de nabijheid van het horecapunt.

1 ding is zeker, Phantasialand heeft hier een themagebied neergezet die zeker meekan met de grote jongens in de pretparkwereld. Een totaalbeleving met een topachtbaan, uniek hotel maar vooral horeca om duimen en vingers bij af te likken!